Ahneus ei ole kunnianhimoa

Lapsena ihmettelin, miten muut osaa leikkiä. Joten opiskelin käyttäytymistieteitä, laumaoppeja ja muutoinkin psykologiaa suhteellisen nuorena. Ihan vain ymmärtääkseni syitä sille, miksi osa ikätovereista tykkäsi kilpailla muiden kanssa paremmuudesta.

En sitä vieläkään oikein ymmärrä, mutta käsitän syyt sille.

Ne lapset olivat oppineet keinon määritellä asemaansa laumassa. Osa ihmisistä on jotenkin suostunut malliin, jossa viimeinen kehässä olija on sankari.

Se helposti kääntyy itseään vastaan. Aletaan ajatella, että se kuka nöyryyttää eniten muita on kaiken yläpuolella. Se, joka haalii lohikäärmeen tavoin kultakekoja alleen, on muita parempi.

Eihän se niin ole.

Ahneus ei ole kunnianhimoa. Mutta moni siten toimii, koska sen he jo lapsena oppivat. Pitää haluta olla ykkönen, että on kukaan.

Mitä kunnianhimo on?

Määritelmiä löytyy paljon, yleisesti hyväksytty linjaus on se, että kunnianhimoinen yksilö tietää mitä haluaa ja tekee paljon saadakseen sen. Siinä unohtuu etiikka, jonka mielestäni siihen pitäisi lisätä.

Kunnianhimo on eettistä pyrkimystä paremmaksi. Joku voi vähentää henkilökohtaisen kuormituksensa minimiin, joku haluaa leijailla avaruudessa. Paljon eri päämääriä, mutta niitä pitäisi yhdistää eettisyys. Avaruusleijailu on varmasti ihan kivaa, mutta onko se eettistä?

Jos haluat vain lisää materiaa, isomman asunnon, isomman auton, et ole kunnianhimoinen – olet ahne.

Mitä ahneus on?

Länsimaalainen individualismi pitää paljon hyvää sisällään. Kuten transihmisten oikeudet olla juuri sitä, mitä he haluavat olla. Mutta samalla sitä individualismia vaivaa sairas ajatus siitä, että yksilöllä on oikeus haalia itselleen kaikki.

Lisää veritimantteja, lisää sotaöljyä, lisää keskitysleiripuhelimia – onhan noita ongelmallisia, mutta ah niin ihanan halpoja juttuja tarjolla.

Ahne yksilö ei välitä oman päämääränsä aiheuttamasta haitasta muille. Hän on NIMBY (not in my back yard), joka estää itsekkäästi hoivakodin asuinalueeltaan. Hän on myös tyhmä, koska monipuolisuus edistää hyvinvointia.

Ahneus on tyhmyyttä. Ahneus ei ole kunnianhimoa. Se on sairaus, joka kielii yksilön ontosta olosta. Hän ei ole itse siihen syyllinen, emmehän me alkoholistiakaan tuomitse. Varjelemme kleptomaania, koska hänen on vaikeaa hahmottaa, miksi varastaminen hetkessä on haitaksi. Meidän tulee myös suojella ahneita itseltään.

Ahneuden katkaisuhoito

Kasvamme kulttuurissa, jossa lapsesta lähtien suositaan kilpailua. Unohdamme silloin helposti, että osa voi intoutua kilpailemaan epärehdisti. Osa piikittää liikaa vahvikemehua lihaksiin, osa kiskoo amfetamiinia virkeyteen.

Nekin on ok, jos se on tolkullista. Lähes kaikki on ok, kunhan se on tolkullista (siis kun teko ei loukkaa kenenkään muun oikeutta olla).

Mutta kisakulttuuri ruokkii epätervettä pyrkimystä olla muiden edellä.

Se vaatii katkaisuhoitoa. Se vaatii pysähtymistä.

Miksi sinulla olisi oikeus asua isossa asunnossa? Miksi sinulla olisi oikeus ajaa saastuttavalla autolla? Miksi sinulla olisi oikeus ajaa isolla autolla, joka kolaritilanteessa lisää ulkopuolisten riskiä?

Ei sinulla ole. Koska jos sinulla on ne oikeudet, niin ne on myös muilla.

Maailmassa on useita miljardeja ihmisiä. Jos he kaikki saisivat samat etuoikeudet, mitä sinulle on suotu, yhteiskunta tuhoutuisi vinhaan.

Joten jos haluat pitää kiinni etuoikeuksistasi, sinun pitää estää muiden mahdollisuutta kilpailla. Joten jo koko peli on rakennettu olemaan voittajien puolella.

Jos luet tätä – olet suurella todennäköisyydellä niitä voittajia. Sinun pitää hakeutua katkaisuun.

On lottovoitto syntyä Suomeen

Länsimaalainen hetero mies ei näe etuoikeuksiaan, koska hän on kasvanut niiden ympäröimänä koko ikänsä. Hän suuttuu, kun joku puhuu rasismista, koska eihän hän ole rasisti.

Mutta hän on. Jo pelkästään oppimansa elintavat johtavat siihen, että maailmassa ei riitä muille tarpeeksi raaka-aineita. Ei se tee hänestä pahaa ihmistä, vain yksilön, joka ei tiedosta. Siksi woke-ajattelua vihataan ja sitä leimataan äärioikeiston toimesta. Koska jos useampi olisi woke, maailma ei enää hyväksyisi ahneutta.

Sinun ei tarvitse olla woke, on lottovoitto syntyä Suomeen. Ei se päävoitto ole, mutta aika hyvä tae materiasta. Joten jos luet tätä, puhut suomea, ja olet siten superetuoikeutettu.

Moni pelkää sen asian kohtaamista. Siksi rajoja halutaan sulkea, koska rajan yli voisi tulla joku jolla oikeasti menee huonosti. Sitä ei haluta nähdä. Halutaan lietsoa valheita, että omaa hyvinvointia ei pitäisi mainita.

Koska me kaikki emme voi hyvin. Meillä on kaikki palaset onneen ja olemme maailman onnellisin kansa. Silti joku haluaa lisää ja joku ei saa mitään.

Mitä jos kaikki olisivat syntyneet Suomeen? Todennäköisesti ilmastonmuutos olisi jo tuhonnut planeetan. Mutta se on typerää jossittelua, sinullahan on jo se iso talo, diesel maasturi ja saat hengittää puhdasta ilmaa. Ehkä sinulla on vain kunnanasunto, eikä edes polkupyörää – sinulla on silti enemmän kuin suurimmalla osalla maailman ihmisistä.

Siksi me kaikki voimme pahoin. Koska emme tunnista ahneutta ja sen tuomaa taakkaa.

Ansaitsemme sen, koska lapsena opimme laumakäyttäytymisen päin helvettiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s