Kuka tarvitsee esimiestä?

Olen paljon puhunut esimiesten tarpeettomuudesta. En viittaa niihin henkilöihin, jotka mahdollistavat tiimiläistensä pärjäämisen, vaan heihin, jotka kokevat auktoriteettinsa olevan se tärkein asia maailmassa.

Aikuinen ymmärtää oman osaamisensa ja osaa sitä hyödyntää lähes aina parhaimmalla mahdollisella tavalla. On kyseessä sitten asiakaspalvelu vaateliikkeessä, applikaatio devaus tai myynti. Järjestään työntekijä tietää itse parhaiten sen, mitä osaa ja mitä on järkevää tehdä.

Miksi emme sitten suo heille sitä mahdollisuutta? Koska useassa kulttuurissa on meidät kaikki opetettu siihen, että ihmiseen ei saa luottaa. Yhä elää vahvana ajatus siitä, että kaikki kusettaa kaikkia ja sen mukaan on toimittava.

Mutta kun aika harva oikeasti haluaa ketään kusettaa. Modernien tutkimusten valossa näyttää siltä, että nykyihminen on yllättävän rehellinen ja tunnollinen. Kuinka suuri osa? Yhden tutkimuksen perusteella yli 90% ja toisen yli 60% – tutkimuksia löytää helposti Googlesta.

Mitä tieteellisempi tutkimus, sitä todennäköisemmin rehellisyys nousee voittavaksi piirteeksi.

Miksi tuosta sitten kannattaa välittää?

Kyselyjen ja erinäisten tutkimusten perusteella yksi yleisimmistä syistä tehottomuuteen työpaikalla on se, että työntekijät eivät luota yrityksen johtoon.

Ja mitenkäs sitä luottamusta sitten rakennetaan – luottamalla niihin työntekijöihin.

Eli mitä enemmän luotat, sitä enemmän sinuun luotetaan. Mitä enemmän sinuun luotetaan, sitä parempi tulos.

Miksi sitten Suomessa on niin paljon esimiehiä…

…jotka kyttäävät tarpeettomia mittareita, pyrkivät maksimoimaan kärsimyksen ja haluavat nostaa omaa asemaansa muiden kustannuksella?

Koska heidät on siihen tehtävään palkattu. Heidät on siihen rooliin valittu, koska se ovat itse olleet niitä ”hyviä tyyppejä”. Hyvien tyyppien ongelma usein on se, että he ovat ehkä tunnollisia, mutta harvoin tunneälyisiä.

Tämä näkyy tutkimuksissakin. Yleisimpiä syitä esimiehen epäonnistumiselle ovat luottamuspula, kykenemättömyys reagoida proaktiivisesti ja syyllisyyden henkilöittäminen.

Tämä tapahtuu vain ja ainoastaan siksi, koska he itse syyttävät itseään omista virheistään. Koska he olettavat, että kaikki kertovat ongelmansa hyvissä ajoin ja he eivät voi luottaa sellaisiin, jotka eivät ole kaltaisiaan. Eli summattuna – tunneälyn puuttuminen.

Eli johtajaksi pääsee olemalla hyvä työntekijä. Hyvä työntekijä ei osaa johtaa ”huonoja” työntekijöitä, vaan turhautuu. Lopulta johtajan tärkein työkalu on rakennelmallinen auktoriteetti, koska muutakaan ei ole olemassa.

Sellaista johtajaa ei tarvitse kukaan, ei yhtiö eikä henkilö. Maailma on täynnä näitä itseään tärkeämpiä pomoja, jotka kuvittelevat olevansa hyviä työssään, koska he ovat olleet hyviä alaisina.

Maailma muuttuu, onneksemme.

Milleniaalit eivät halua esimiehiä, vaan tiimejä. He eivät halua käskyjä, vaan ehdotuksia. He eivät kaipaa huutoa tai tiuskimista, vaan he haluavat avointa kommunikaatiota.

Esimiesten määrä tulee romahtamaan siinä tahdissa, kun nuoria saadaan työelämään. Aikuinen on itseohjautuva, jos raamit sille on tehty järkevästi.

Asiakaspalvelussa oleva aikuinen ei tarvitse esimiestä kertomaan, että asiakaspalvelussa pitää palvella asiakasta, tehdä asiakkaan kannalta järkevää lisämyyntiä ja hoitaa sovitut asiat tehokkaasti.

Applikaatio devaaja ei tarvitse esimiestä mihinkään. Scrum master hoitaa kaikki ne vastuut joita perinteisellä esimiehellä on ollut. Ehkä joku haluaa nähdä scrum masterin esimiehenä, sitä hän ei ole.

Jokainen myyjä tietää, onko yrittänyt tarpeeksi vai ei. Onko onnistunut vai ei. Myynnissä ei tarvitse olla esimiestä kyttäämässä puhelumääriä tai tehtyjä tarjouksia. Myyntitiimi pärjää hyvin ilman esimiehiä.

Mihin niitä esimiehiä sitten tarvitaan?

Luomaan mahdollisuuksia tiimiläisilleen menestyä parhaimmalla mahdollisella tavalla elämässään.

Se on sinun vastuusi esimiehenä. Sinun pitää ottaa vastuu jokaisesta asiakaspalvelijasta, devaajasta ja myyjästä. Jos heidän elämänsä on laadukasta menestyt sinä esimiehenä.

Mutta eihän yrityksellä ole vastuuta työntekijän elämästä?

Jos ei – ei työntekijälläkään ole vastuuta sinun firmastasi.

Kuva on Tromsøn kaupungista. Pitkä silta yhdistää kaupungin mantereeseen. Valmistuessaan se oli Pohjois-Euroopan pisin silta ja se mahdollista kaupungin vahvan talouskasvun poistaessaan tehottoman lauttaliikenteen. Siltojen rakentaminen lisää tehokkuutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s