Business devausta merirosvoillen

Liiketoimintaa voi kehittää vain liiketoimintaa kehittämällä. Liiketoiminta ei kehity puhumalla siitä tiimin kesken, vaan tekemällä asioita. Asioita jotka voivat tuoda asiakkaita, yhteistyökumppaneita tai parantaa esimerkiksi asiakaskokemusta.

Liiketoimintaa voi kehittää kuin koodaustiimi kehittää ohjelmistoa. Se on tuttu ajatus kaikille ”lean start upeille” ja minitiimejä rakentaville suuryhtiöille. Mutta tuntuu, että sitä ei oikeasti ymmärretä monessakaan paikassa.

Olen kaksi viikkoa istunut tiukasti palavereissa. Olen nähnyt yrityksiä ja ihmisiä. Olen kuullut ajatuksia ja manifestejä. Olen valaistunut sen suhteen, että Suomessa ei edelleenkään uskalleta olla rohkeita.

Ota riski, rakastu business devaukseen

Liiketoimintajohtaja, toimitusjohtaja, myyntijohtaja – mikä tahansa se titteli onkin, on henkilö, joka kehittää yhtiön mahdollisuuksia löytää rahaa.

Rahaa löytyy yleensä tekemällä asioita, mistä joku toinen haluaa maksaa. Toisinaan se jopa kasvaa puissa, kuten paperiteollisuutemme on nerokkaasti keksinyt.

Mutta rahaa ei löydä jos ei lähde seikkailemaan. Ehkäpä se uusia asiakassuhteita täynnä oleva aarrearkku odottaa löytäjäänsä vaikutusalueesi rajojen sisällä – harvemmin niin kuitenkaan on.

Uuden liiketoiminnan luominen tyhjästä vaatii uskallusta. Siinä epäonnistuu päivittäin ja kaivaa tarpeettomia kuoppia itselleen. Tosin jos niitä kuoppia ei peitä, on vähentänyt seuraajansa tarvetta kääntää maata.

Business development on retki tuntemattomaan. Se on askel tyhjyyden päälle. Se on pahimmillaan purjehtimista myrskyssä ilman purjeita ja miehistöä.

Mutta joskus sitä löytää saalista. Ja se saalis on kokonaan sinun.

Uhriton rikos

Business devaus on suunniteltua epäonnistumista. Pikkulapsen kävelyharjoittelua. Kun pikkulapsi oppii kävelemään, hän löytää uusia näkökulmia elämään. Samoin yhtiöt voivat samoilla itsensä läpi viidakkojen poukamaan. Ehkä se jo riittää joillekin, mutta osalle tekisi hyvää rakentaa laiva ja purjehtia ihan toisaalle.

Viikingit löysivät Amerikan ja lähtivät pois. Heille riitti jo vallattu liiketoiminta-alue.

Mutta merirosvoaminen ei vaadi uhria. Toisinaan suurlaivoista tippuu rahtina asiakkaita, jotka nousevat ensimmäisen kyytiin. Et heitä voi löytää, jos et ole väijymässä alueella.

Toisinaan saattaa olla tarve vähän keikuttaa sitä suurlaivaa, jotta sieltä pääsee pelastamaan putoilevia.

Tärkeintä on silti se, että kukaan muu ei kärsi uutta liiketoimintaa luodessa, kuin oma itsetuntosi.

Et voi astua muiden varpaille, vaikka he niin väittäisivät. Maailma on vapaa ja saamme vallattua juuri sen alueen itsellemme, minkä haluamme – ellei joku toinen halua enemmän.

Liiketoiminta on raadollista. Siksi osa käpertyy rannalle ja jättää muille kartoituksen.

Kartoita

Vaikka se business devaus, liiketoiminnan kehittäminen, uusasiakashankinta, miksi sitten haluatkin kutsua sitä, on ryteikön läpi taistelua, voi sen silti tehdä järkevästi.

Tuloksia ei voi vannoa – joskus käy tuuri ja arkku löytyy hetkessä. Joskus sitä ei vain ole tarkoitettu löydettäväksi.

Mutta todennäköisyyksiään voi parantaa kartoittamalla etenemistään. Kun piirrät kartalle sen, missä kilpailijat purjehtivat, missä asiakkaasi ja missä se paras saalis mahdollisesti on – voit edetä sitä kohden.

Ehkä tuuli ei aina puske toivottuun suuntaan. Mutta voit ainakin yrittää pitää kiinni suuntimasta.

Epätoivoiseksikin se toisinaan menee. Purjeet repeävät, mastot katkeavat ja runko täyttyy vedestä.

Siinä hetkessä on syytä katsoa karttaansa ja muistaa, miksi business devausta tekee.

Leanisti

Koodausta tehdään lean -tekniikoilla. On scrum mastereita ja muutoinkin selkeät roolit. Business devausta voi tehdä ihan samoin.

Purjevene kulkee paremmin, kun miehistö osaa nojata oikeaan suuntaan kapteenin käskystä.

Jos koodaaja pelkäisi bugeja, hän tuskin olisi alalla edes töissä. Jostain syystä myyjiltä, johtajilta tai muiltakaan ei vaadita samaa sietokykyä.

Ja se on sama kuin yrittäisi purjehtia aarrearkun luo ilman venettä ja merta.

Kuvassa kovasti yritän löytää lentotukialuksia, mutta se on piilossa selkäni takana. Joskus on syytä katsoa ympärilleen ja miettiä, onko tässä mitään järkeä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s